Gluten Nedir?
03-06-2021
09:53
Gluten bitkisel bir proteindir buğday, arpa, çavdar benzeri besinlerde bulunur.
Gluten kullanımını bırakmanızı gerektiren başlıca hastalıklar; çölyak hastalığı, çölyak dışı gluten duyarlılığı ve buğday alerjisidir.
Gluten içeren besinler:
- Bulgur, kepek, irmik,
- Buğday unu, buğday nişastası, tam buğday un,
- Çavdar, arpa,
- Ekmek, pide, lavaş,
- Pasta, kek ve turta,
- Kahvaltılık gevrek,
- Kurabiye, bisküvi ve kraker,
-Paketli patates kızartması ve cips,
- Baharat karışımları,
- Hazır çorbalar, tarhana,
- Makarna, erişte,
- Soslu kuru yemişler,
- Kuskus,
- Et suyu, işlenmiş et,
- Et veya deniz ürünü taklitleri,
ve benzeri besinler gluten duyarlılığı olan kişiler tarafından tüketilmemelidir.