Gluten Hangi Besinlerde Bulunur?
Gluten, çölyak hastaları ve glutene karşı duyarlılığı olan kişiler için oldukça tehlikelidir. Yaşam kalitesini olumsuz etkileyen, sindirimi zor olan bu protein aynı zamanda farklı sağlık problemlerine de neden olur. Çölyak hastası bir kişi gluten içeren gıdalardan tükettiğinde midede şişkinlik, karın ağrıları, ishal ve baş ağrısı semptomları gösterir.
Glutensiz gıdalara ilk olarak kuru baklagilleri örnek verebiliriz. Gluten içermeyen sağlıklı besinler olan kuru baklagillere ek olarak boza dışındaki içecekler de gluten içermez fakat içecek satın alırken ürün içeriğini incelemeniz tavsiye edilir.
Glutensiz olan gıdalara yağ ve şeker ilavesi yapılabilir. Saf tahıllardan üretildikleri için birçok kişi zayıflama sürecinde glutensiz diyetler uygular.